Το τσακάλι

337bd01c132adf036584aab834f5da63_XL

Πληροφορίες

Ανήκει στην κατηγορία των κυνοειδών και συναντάται στην Ευρώπη (κυρίως στα Βαλκάνια), στην Ασία και στην Αφρική. Είναι μεσαίου μεγέθους θηλαστικό που, παρά την κακή του φήμη, καλύπτει το μισό της δίαιτάς του με φυτά και φρούτα. Το υπόλοιπο μισό αποτελείται από ψοφίμια και μικρά ζώα όπως αμφίβια, ψάρια, σαλιγκάρια, ποντίκια, κουνέλια, έντομα, πουλιά αλλά κι αιγοπρόβατα. Το τσακάλι αναφέρεται τόσο στην ελληνική μυθολογία όσο και στην Αρχαία Αίγυπτο όπου είχε σπουδαίο ρόλο! Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός των τσακαλιών δεν ξεπερνά τα 1.500 άτομα. Αυτά περιορίζονται σε απομονωμένους πληθυσμούς στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τη Χαλκιδική, την παραλιακή ζώνη της Φωκίδας, την Πελοπόννησο, τη Σάμο, και με μικρές ομάδες στην Κερκίνη και στον Αξιό. Το τσακάλι κυνηγήθηκε έντονα την περίοδο 1974 – 1980 οπότε και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία σκοτώθηκαν πάνω από 7.000 άτομα.

Τι τoν απειλεί;

  • Κύριος λόγος της δραματικής μείωσης του πληθυσμού του τσακαλιού είναι το κυνήγι. Είναι το μοναδικό μεσαίου μεγέθους θηλαστικό που έχει υποστεί τόσο ραγδαία μείωση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.>
  • Ωστόσο στη μείωση του πληθυσμού έχει συμβάλει και η καταστροφή του βιοτόπου του λόγω των πυρκαγιών κι άλλων ανθρωπογενών επεμβάσεων.

Γνωρίζατε ότι:

  • Ως κυνηγός θεωρείται οπορτουνιστικό ζώο γιατί προτιμά τροφή ανθρωπογενούς προέλευσης όπως σκουπίδια με υπολείμματα τροφών και νεκρά ζώα.
  • Μέχρι το 1990 συγκαταλεγόταν στα επιβλαβή είδη.
  • Δρα ως «καθαριστής» της φύσης επειδή είναι θηρευτής των τρωκτικών και των ζώων που βλάπτουν τις γεωργικές καλλιέργειες. Επίσης, περιορίζει τα οργανικά υπολείμματα και τα σκουπίδια, ενώ καταναλώνει τα νεκρά ζώα αποτρέποντας τη μετάδοση ασθενειών.
  • Χρησιμοποιεί ως φωλιά φυσικές τρύπες ανάμεσα σε βράχους ή ακόμα και φωλιές άλλων ζώων!
  • Διαθέτει πολύ καλή ακοή κι όσφρηση, γεγονός που το βοηθάει να εντοπίσει μικρά θηράματα.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία καθώς και οι φωτογραφίες είναι από το επίσημο site του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Μπορούμε να βοηθήσουμε το τσακάλι. Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στο site και διαβάστε πως! 

Όλα τα παραπάνω στοιχεία καθώς και οι φωτογραφίες είναι από το επίσημο site του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Μπορούμε να βοηθήσουμε το τσακάλι. Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στο site και διαβάστε πως! 

Κοινοποίηση:

FacebookTwitterTumblrPinterestEmail this pagePrint this page