Τορπίλη… στην αγορά υδρογονανθράκων

Γράφει ο: Χάρης Φλουδόπουλους Τετάρτη, 03-Οκτ-2018 07:50 Από το Capital.gr

Τον έντονο προβληματισμό τους για την πορεία της αγοράς υδρογονανθράκων, η οποία περιορίζεται προσώρας σε τελετές μονογραφής συμβάσεων, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα και χωρίς να γίνεται ουσιαστική πρόοδος των ερευνών στην πράξη, εκφράζουν στελέχη του κλάδου.

Μάλιστα οι καθυστερήσεις αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ξένος μεγάλος επενδυτής της αγοράς στην περιοχή της Ηπείρου, επιτείνουν τον προβληματισμό και την ανησυχία για το μέλλον της δραστηριότητας των εξορύξεων στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφεραν πηγές της αγοράς στο περιθώριο του χθεσινού συνεδρίου του Economist, ότι η ισπανική εταιρεία Repsol εξαιτίας των αντιδράσεων που επιχειρούν να στήσουν μπλόκο στις έρευνες στην περιοχή των Ιωαννίνων, καταγράφει ήδη απώλειες ύψους 4 εκατ. ευρώ, σε ένα επενδυτικό πρόγραμμα για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Όταν οι Ισπανοί έχουν ήδη χάσει τόσα πολλά χρήματα, είναι λογικό να είναι παγωμένοι και να μην έχουν ακόμη μονογράψει τη σύμβαση για τη νέα περιοχή που τους έχει απονεμηθεί, στο Ιόνιο, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές. 

Όμως τα αρνητικά σήματα προς τους ξένους επενδυτές, δεν περιορίζονται μόνο στους ακτιβιστές που έχουν μετακομίσει στα Ιωάννινα, με τον αρμόδιο υφυπουργό περιβάλλοντος να δηλώνει μάλιστα ότι αντιτίθεται στις εξορύξεις και ότι θα συμμετείχε στις αντιδράσεις.

Πρόσφατα προέκυψε μια νέα απόφαση που ουσιαστικά ναρκοθετεί την πορεία της αγοράς υδρογονανθράκων. Συγκεκριμένα προωθείται από την κυβέρνηση η δημιουργία παρατηρητηρίων δραστηριοτήτων για όλες τις περιοχές έρευνας υδρογονανθράκων.

Στις επιτροπές αυτές προβλέπεται να μετέχουν φορείς, το υπουργείο, εταιρείες, επιμελητήρια, εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών και… οι οικολογικές οργανώσεις  Greenpeace και WWF, οι οποίες δηλώνουν ιδεολογικά αντίθετες με τις εξορύξεις και ζητούν την κατάργηση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων.

Μάλιστα μια εκ των οργανώσεων, που σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης θα “επιβλέπει” τις δραστηριότητες των εξορύξεων, έχει προσφύγει καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας να σταματήσουν οι δραστηριότητες έρευνας, εταιρείας που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά. 

Εδώ να σημειωθεί ότι βάσει νόμου, όλες οι εταιρείες που ασκούν δραστηριότητα με βαριά όχληση για το περιβάλλον, προβλέπεται στα εργοτάξιά τους να έχουν ανεξάρτητη μονάδα περιβάλλοντος, στην οποία μετέχουν ειδικοί επιστήμονες, όπως μηχανικοί περιβάλλοντος, δασολόγοι, ορνιθολόγοι κλπ, οι οποίοι και επιβάλλουν -όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο- την τήρηση συγκεκριμένων διαδικασιών για την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό για παράδειγμα συμβαίνει στην κατασκευή του αγωγού TAP, όπου υπάρχει συνεργασία και όχι μόνο οι εργασίες γίνονται με σεβασμό στο περιβάλλον και την πανίδα, αλλά επιπρόσθετα διατίθενται σημαντικά κονδύλια ΕΚΕ για περιβαλλοντικούς σκοπούς. 

Ωστόσο, στην περίπτωση των εξορύξεων, ουσιαστικά η δημιουργία των παρατηρητηρίων και η παράδοξη σύνθεσή τους, ναρκοθετεί την πορεία της αγοράς και καθιστά πρακτικά ανέφικτη την πρόοδο των εργασιών, με δεδομένη την κάθετη αντίθεση των οικολογικών οργανώσεων στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Να σημειωθεί τέλος ότι παρά την ταχεία πρόοδο του πρόσφατου διαγωνισμού παραχώρησης και τις γρήγορες μονογραφές των συμβάσεων, επί της ουσίας υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος και θα καθυστερήσει αρκετά η πραγματική έρευνα για τις υπό εξερεύνηση περιοχές. Ακόμη και για τις περιοχές του Κυπαρισσιακού και της Κρήτης που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η μονογραφή των συμβάσεων, θα πρέπει να ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες αδειοδοτήσεων του υπουργείου περιβάλλοντος η ΣΜΠΕ, προκειμένου οι συμβάσεις να πάνε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στη συνέχεια να εγκριθούν από τη βουλή. 

Από την πλευρά της αρμόδιας εταιρείας ΕΔΕΥ, η οποία και επιβλέπει την υπογραφή και τήρηση των συμβάσεων για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, παρά τον προβληματισμό που επίσης εκφράζεται για τις αντιδράσεις στα Ιωάννινα, υπάρχει η προσδοκία ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα πειστεί η Repsol ώστε να προχωρήσει η μονογραφή της σύμβασης για το Ιόνιο.

Γράφει ο: Χάρης Φλουδόπουλους Τετάρτη, 03-Οκτ-2018 07:50 Από το Capital.gr

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

1 Απάντηση

 1. Ο/Η Katerina λέει:

  ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ… ΠΟΙΟΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Η REPSOL;

  Σύμφωνα με το άρθρο του Capital.gr, η Ισπανική πετρελαϊκή εταιρεία – κύρια ανάδοχος του έργου για το οικόπεδο Ιωαννίνων – Repsol, ως συνέπεια των αντιδράσεων που υπάρχουν και που επιχειρούν να στήσουν μπλόκο στην Ήπειρο και λόγω των καθυστερήσεων των εργασιών τους, λέει, δηλώνουν ότι ήδη έχουν απώλειες ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ!!!
  Σαφέστατα μιλάμε για αστειότητες, όταν στο πεδίο, ομάδες πολιτών παρεβρεθήκαμε περί τις 5 με 6 φορές από το Νοέμβριο έως σήμερα, με κύριο σκοπό να δούμε τι ακριβώς και πως το κάνουν για να μπορούμε να ενημερώσουμε και τους υπόλοιπους πολίτες, αφού ουδεμία επιτροπή παρακολούθησης των εργασιών τους δεν υπήρξε έως τώρα.
  Είναι προφανέστατα ένας τρόπος εκβιασμού προς το κράτος, αφού ετοιμάζονται να επιχειρήσουν και στο Ιόνιο και δε θέλουν να αντιμετωπίσουν περαιτέρω αντιδράσεις (γνωστή τακτική και της El Dorado στις Σκουριές τέτοιοι εκβιασμοί…).
  Αξιοσημείωτο είναι επίσης αυτό που διαβάσαμε σχετικά με “ομάδα ακτιβιστών που έχει εγκατασταθεί στην Ήπειρο”…
  Ας ενημερώσουμε ξανά λοιπόν τον κόσμο, πως οι “ακτιβιστές” αυτοί, δεν είναι άλλοι από απλούς κατοίκους από διάφορες περιοχές, που μένουν ΜΟΝΙΜΑ στην Ήπειρο και που αγωνιούν για το μέλλον του τόπου και τις ζωές τους και ουδεμία σχέση έχουν όσα γράφτηκαν με την πραγματικότητα. Όσο δε αφορά στην “ανεξάρτητη μονάδα περιβάλλοντος” την οποία είναι υποχρεωμένοι να έχουν, καθ΄όλη τη διάρκεια των εργασιών τους οι πετρελαϊκές, είναι δέσμευσή τους η οποία περιγράφεται και από τη σύμβαση που υπεγράφη, αλλά το πόσο ανεξάρτητη είναι αυτή όταν την έχει αναλάβει εξολοκλήρου η ίδια η ανάδοχος εταιρεία, είναι ένα ερώτημα!!! Ποιος τους πληρώνει;
  Με λίγα λόγια Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει…
  Αυτά τα ολίγα για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

one + 11 =