Δαβίδ και Γολιάθ. Ελπίδα από την άλλη άκρη του πλανήτη

Εκτός από μία νέα γυναίκα πρωθυπουργό, υπέροχο φυσικό περιβάλλον, το σκηνικό του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και περισσότερα πρόβατα από κατοίκους υπάρχουν και άλλοι λόγοι που βλέπουμε με προσοχή τις εξελίξεις στη μέση του Ειρηνικού, στη Νέα Ζηλανδία: κάτοικοι, ψαράδες και οργανώσεις ανέλαβαν δράση εναντίον των θαλάσσιων ερευνών για υδρογονάνθρακες.

Μέσα από μία πλατφόρμα crowdfunding, ακτιβιστές συγκέντρωσαν χρήματα και αγόρασαν ένα καΐκι. Με αυτό κίνησαν να σταματήσουν το “Amazon Warrior”, το μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο που κάνει έρευνες για πετρέλαιο. Πίσω από το εξωτικό του όνομα κρύβεται ο ρόλος του, που δεν είναι άλλος από το να πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες: χιλιάδες εκρήξεις στη θάλασσα, με σκοπό τη συλλογή στοιχείων για τα κοιτάσματα που βρίσκονται κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα.

Ακτιβιστές ρίχτηκαν στη θάλασσα, μπήκαν μπροστά από το τεράστιο πλοίο και παρεμπόδισαν την πορεία και τη δράση του. Συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη. Η δίκη έγινε την περασμένη εβδομάδα. Αθωώθηκαν. Ένας από αυτούς, ο Ράσελ Νόρμαν (κάτι σαν Νίκος Χαραλαμπίδης της Greenpeace στη Νέα Ζηλανδία) δηλώνει ανακουφισμένος, ενθουσιασμένος και χαρούμενος εκ μέρους ολόκληρου του κινήματος που αγωνίζεται ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου και ενάντια στα ορυκτά καύσιμα στη χώρα. Δηλώνει ότι, σαν ενεργός πολίτης, δεν είχε άλλη επιλογή από το να αντιμετωπίσει το “Amazon Warrior” καθώς η δράση του πλοίου αποτελεί απειλή τόσο για τη θαλάσσια ζωή όσο και για την κλιματική αλλαγή.

Greenpeace

Ο Ράσελ Νόρμαν, γενικός διευθυντής της Greenpeace Νέας Ζηλανδίας σε ειρηνική ακτιβιστική δράση ενάντια στο Amazon Warrior. © Jason Blair / Greenpeace

Η ειρηνική διαμαρτυρία μπορεί λοιπόν να φέρει αποτέλεσμα. Στη Νέα Ζηλανδία.

Στα δικά μας τώρα, υπογράφονται οι συμβάσεις για έρευνες πετρελαίου (υδρογονανθράκων) σε Κυπαρισσιακό Κόλπο και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η κυβέρνηση υπερηφανεύεται που ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός (Exxon Mobil) συμμετέχει (μαζί με τα δικά μας ΕΛΠΕ και την Total) στις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ξέρετε, εκεί κοντά που σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες προβλέψεις αναμένεται να εκδηλωθεί Μεσογειακός κυκλώνας (Medicane) με ανέμους έντασης 12 μποφόρ. Ελπίζω να μην τολμήσει να πει κάποιος “αρμόδιος” ότι είμαστε καθόλα προετοιμασμένοι. Εδώ μας πήρε μήνες να συμμαζέψουμε λίγους κουβάδες πετρέλαιο στην Σαλαμίνα με πλήρη άπνοια και δίπλα στο επιχειρησιακό κέντρο του Υπουργείου Ναυτιλίας. Φανταστείτε μεσοπέλαγα με 12 μποφόρ…

Πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου © Nick Cobbing / Greenpeace

Υ.Γ. Οποιαδήποτε ομοιότητα και διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Νέας Ζηλανδίας, δεν είναι τυχαία. Δικός μας ρόλος είναι να μειώσουμε τις όποιες διαφορές και να πολλαπλασιάσουμε τις ομοιότητες. Στηρίζουμε ήδη κατοίκους και πρωτοβουλίες της Ηπείρου, στον αγώνα τους ενάντια στις εξορύξεις, εκεί που οι εργασίες έρευνας με σεισμικές εκρήξεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

1 × 3 =