5-8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

Κόντρα στις παλιές και νέες απειλές σε βάρος του Αχελώου

Κι αυτό το καλοκαίρι μας βρίσκει στους δρόμους και μας οδηγεί στην οργάνωση ενός οδοιπορικού, από τις 5 μέχρι τις 8 Αυγούστου, κατά μήκος του Αχελώου, ψηλαφώντας και πάλι τις παλιές και νέες πληγές στο «σώμα» του μυθικού ποταμού. Τις επόμενες μέρες θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες για τον ακριβή τόπο, την ώρα και το περιεχόμενο των επιμέρους δράσεων στους τέσσερις σταθμούς του οδοιπορικού (Μεσολόγγι, Κοιλάδα του Αχελώου, Θεοδώριανα, Μεσοχώρα). 

Η επιδίωξη να λειτουργήσει το φράγμα της Μεσοχώρας εξακολουθεί να είναι στο επίκεντρο, στην οποία προστίθενται συνεχώς νέες, μεγάλες απειλές. Από το Μεσολόγγι, μέχρι τη Μεσοχώρα, καταγράφουμε και αναδεικνύουμε τις βαρύτατες συνέπειες των αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών, τις οποίες υπαγορεύει το απρόσκοπτο πέρασμα της ενεργειακής «φρενίτιδας», που κι αυτή -με τη σειρά της- είναι «προϊόν» της αχαλίνωτης επιδίωξης του κέρδους και ενός αδηφάγου συστήματος. Ταυτόχρονα, αναζητούμε τους τρόπους για μια μόνιμη κινηματική σχέση και κοινή δράση, μέσα από την πολυχρωμία των συλλογικοτήτων μας, που δε θα ικανοποιεί απλά τις αυτονόητες φυσιολατρικές ανησυχίες μας, αλλά θα αμφισβητεί το συστημικό υπόβαθρο των κρατικών και εταιρικών επιλογών.

 

Η εμπειρία του πολύχρονου αγώνα, με επίκεντρο τη Μεσοχώρα, έχει δείξει ότι η απεμπλοκή από τη διαρκή ομηρία και την περιοδική αναζωπύρωση του προβλήματος -στη Μεσοχώρα και σε κάθε άλλο απείραχτο σημείο του Αχελώου- περνά μέσα από την οριστική απαλλαγή από το αντικείμενου του «πόθου» κράτους και εταιρειών. Το ώριμο αίτημα για γκρέμισμα του φράγματος στη Μεσοχώρα και για αποτροπή κάθε νέου φράγματος, από ώριμο κινηματικό σύνθημα, πρέπει να γίνει σαφής πολιτικός στόχος και να καταβληθεί συστηματική προσπάθεια για να διασφαλιστούν οι όροι για την υλοποίησή του, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων κινηματικών συμμαχιών.

 

* Δίκτυο «Μεσοχώρα – Αχελώος SOS»

* Επιτροπή αγώνα Ι.Π. Μεσολογγίου κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο     όρος Αράκυνθος

* Σύλλογος Θεοδωριανιτών Άρτας «Οι Ορεινοί»

 

Για επικοινωνία χρησιμοποιείτε τη διεύθυνση:

mesochora.acheloos.sos@gmail.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

2 + 1 =