Απόφαση Συμβουλίου της Επικρατείας για τις σεισμικές έρευνες στα Ιωάννινα
Το Συμβούλιο της Επικρατείας δημοσίευσε χθες την απόφαση της επταμελούς σύνθεση του Ε’ Τμήματος ΣτΕ 961/2020, επί της αίτησεως ακύρωσεως που είχαν υποβάλει οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Greenpeace κατά του ιδιόμορφης πράξης που είχε επιστρέψει τις σεισμικές έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα.
Το δικαστήριο απορρίπτει την αίτηση των οργανώσεων με το σκεπτικό αφ’ ενός ότι η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει την προηγούμενη έγκριση μελέτης εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις σεισμικές έρευνες, αφ’ ετέρου επειδή για το ιδιότυπο σχέδιο περιβαλλοντικής δράσης που είχαν εκπονήσει οι εταιρίες είχαν γνωμοδοτήσει θετικά οι φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών Δέλτα Καλαμά και Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Το δικαστήριο, αν και δέχεται ότι το πρόγραμμα εργασιών σεισμικής έρευνας εντός περιοχών Natura απαιτεί δέουσα εκτίμηση κατά το δίκαιο της ΕΕ, εν τούτοις κρίνει ότι ο όρος αυτός ικανοποιείται εν προκειμένω για τους οικοτόπους και τα είδη, καθώς και για τα άγρια πουλιά, από το «περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης» που υπέβαλαν οι πετρελαϊκές εταιρείες Energean Oil και Gas Repsol Exploracion Ioannina S.A.. Απορρίπτει παράλληλα ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς των τελευταίων και επιβεβαιώνει ότι το καθεστώς προστασίας της περιοχής Natura στο δέλτα Καλαμά είναι δεσμευτικό.
Το WWF και η Greenpeace θεωρούν θετική εξέλιξη ότι ούτε ο συμβατικός χαρακτήρας της παραχώρησης ούτε η αδιαφανής έγκριση των σεισμικών ερευνών περιορίζουν τον δικαίωμα πρόσβασης των περιβαλλοντικών οργανώσεων και κάθε τρίτου στην δικαιοσύνη και κατά συνέπεια τον δικαστικό έλεγχο των σχετικών σχετικών πράξεων. Παράλληλα, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για να αλλάξει η μέχρι σήμερα σκανδαλωδώς ευνοϊκή πολιτική και η νομοθεσία που ευνοούν άκριτα την ανάπτυξη μιας από τις πιο καταστροφικές για τη φύση και κλίμα δραστηριότητες: της έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και αερίου.