Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων

 

Δύο Φλεβάρη 1971 υπογράφεται η συνθήκη Ραμσάρ (πόλη του Ιράν) που αποσκοπεί στην προστασία όλων των υγροτόπων.

«Τα υγροτοπικά συστήματα συμβάλλουν καθοριστικά στην ισορροπία εν γένει των οικοσυστημάτων, στην διατήρηση της βιοποικιλότητας τους, καθώς μέσα σε αυτά η βιοποικιλότητα, πολύ μεγάλη σε είδη και πληθυσμούς, συμβάλλει και στη διατήρηση των πληθυσμών της ορνιθοπανίδας που αποτελούν καταφύγιο διαχείμασης της, παραμονής της, αναπαραγωγής και ξεκούρασης της, παρέχοντάς της πλούσια και άφθονη τροφή.

Παίζουν σημαντικό ρόλο στην κλιματική ισορροπία του πλανήτη ιδιαίτερα δε, στα μικροκλίματα των περιοχών που βρίσκονται σε σχέση με ηπιότερους χειμώνες και δροσερότερα καλοκαίρια» αυτά μεταξύ άλλων αναφέρει ο επίτιμος καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ. Σωτήρης Τσιουρής.


Η «Άκολη», η «Βρωμόλιμνη» και η «Σαβούρα»

Στην περιοχή της τοπικής κοινότητας Σινιών, εντός του οικοσυστήματος Ερημίτη, έχουμε τρία τέτοια υγροτοπικά συστήματα μοναδικό το καθένα στο είδος του όπως μοναδική και πλούσια και η βιοποικιλότητά τους.

Η αξία τους για την διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας στο οικοσύστημα του Ερημίτη και η επίδρασή τους στο μικροκλίμα της ευρύτερης περιοχής (Σινιές, Κασσιόπη κ.λπ.) είναι ανεκτίμητη, επίσης ανεκτίμητη η αξία τους είναι καθώς συμβάλουν, με την μεγάλη γκάμα υδρόβιας ζωής που περιέχουν, στην παραμονή της τοπικής ορνιθοπανίδας και στην συντήρηση της αποδημητικής, αντίστοιχα.

 

Ιδιαίτερα η «Άκολη» παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι σύμφωνα με μελέτες εντοπίζονται τα «ενδιαιτήματα» και τόπος αναπαραγωγής του παγκόσμια προστατευομένου αμφίβιου θηλαστικού Lutra Lutra (Βίδρα)

Ο σύλλογος «Ερημίτη Πλους Περιβαλλοντική Προστασία Ακτίων Βορείου Στενού Κέρκυρας» επεδίωξε και πέτυχε να ενταχθούν αυτά τα τρία υγροτοπικά συστήματα του Ερημίτη σε καθεστώς προστασίας εντάσσοντας τα στις διατάξεις του Π.Δ. 229/19-6-2012.

Σήμερα ημέρα Τρίτη, δύο του Φλεβάρη, παγκόσμια ημέρα προστασίας των υγροτόπων, που όλος ο κόσμος, όλες οι περιβαλλοντικές – οικολογικές οργανώσεις και κινήματα, ακόμα και κυβερνήσεις που υπηρετούν αυτό το απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα συζητούν για την προστασία των δασών, των νερών, των οικοσυστημάτων και των υγροτόπων, η Ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο της και μέσο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ προωθεί το ξεπούλημα της δημόσια περιουσίας και τα καταστροφικά για τη Ελληνικά δάση και οικοσυστήματα ΕΣΧΑΔΑ.

Θύμα της εγκληματικής στρατηγικής των πολυεθνικών, που οι μνημονιακές Ελληνικές κυβερνήσεις εφαρμόζουν κόντρα στα συμφέροντα του Ελληνικού, είναι και το οικοσύστημα Ερημίτη μαζί και τα τρία ευαίσθητα υγροτοπικά του συστήματα.

Το δράμα που βιώνει η περιοχή αυτές τις ημέρες είναι απερίγραπτο και ο θυμός της Κερκυραϊκής κοινωνίας μεγάλος.

Την ύστατη ώρα, πριν η καταστροφή που συντελείται ολοκληρωθεί, καλούμε σήμερα παγκόσμια ημέρα των υγροτόπων, όλους αυτούς που κατέχουν εξουσία πολιτική και εκτελεστική, να την σταματήσουν εδώ και τώρα. Η εκτεταμένη καταστροφή των δασικών ειδών που συντελείται στον Ερημίτη είναι βέβαιο ότι απειλεί και την επιβίωση των μικρών υγροτόπων του.

 

Καλούμε τώρα την κ. περιφερειάρχη, την κ. Κράτσα και την δήμαρχο κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου, στελέχη της Ν.Δ. να βγάλουν τις κομματικές παρωπίδες και να συνταχτούν με τον αγώνα του Κερκυραϊκού λαού για την προστασία του περιβάλλοντος, των υγροτόπων του νησιού, του Ερημίτη της Δασιάς και των εν γένει αναπαλλοτρίωτων δημόσιων αγαθών.

The post Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων appeared first on Save Erimitis.

Κοινοποίηση:

FacebookTwitterTumblrPinterestEmail this pagePrint this page


Μπορεί επίσης να σας αρέσει...