Η Greenpeace παρουσιάζεται στην ελληνική κοινωνία
Κάθε ντεμπούτο συνοδεύεται συνήθως από πολλή προετοιμασία και ακόμη περισσότερο άγχος. Στην περίπτωσή μου, η προετοιμασία αφορούσε τους εθελοντές της Greenpeace που βρίσκονταν στο πλοίο Σείριος της οργάνωσης και το άγχος για εμένα που θα έβλεπα για πρώτη φορά από κοντά μία δράση της μεγαλύτερης και πιο δυναμικής περιβαλλοντικής οργάνωσης του κόσμου.
Ήταν Αρχές Απριλίου του 1991. Μέχρι τότε ήξερα την Greenpeace από τα media και κυρίως για δύο πράγματα: τη μάχη της κατά της φαλαινοθηρίας και τη βύθιση του Rainbow Warrior από Γάλλους πράκτορες πέντε χρόνια πριν. Είχα μάλιστα διαμαρτυρηθεί στο Γαλλικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης γι’ αυτή την άνανδρη επίθεση.
Πέντε χρόνια μετά και αφού εν τω μεταξύ είχα έρθει σε επαφή με τα λιγοστά άτομα που σχεδίαζαν το άνοιγμα του ελληνικού γραφείου της οργάνωσης, ανέλαβα να συντάξω κάποιες τεχνικές μελέτες για να στηρίξουν την εκστρατεία για τα τοξικά στη Μεσόγειο, η οποία ήταν τότε μια σημαντική πρωτοβουλία της Greenpeace. Ήμουν τότε συνεργάτης, αλλά όχι ακόμη “Γκρινπισάς” με τη στενή έννοια. Έτσι όταν βρέθηκα στη γέφυρα του Ισθμού της Κορίνθου δεν ήξερα τι με περιμένει. Δεν ήξερα πόσο η μέρα εκείνη θα άλλαζε όλη μου τη ζωή.
Από κάτω μου, μέσα στον Ισθμό έπλεε περήφανος ο Σείριος που τον συνόδευαν τα θρυλικά φουσκωτά της Greenpeace, ενώ από τη μεταλλική γέφυρα του Ισθμού, παράτολμοι εθελοντές της οργάνωσης κρεμούσαν ένα τεράστιο δίγλωσσο πανό που έλεγε “Όχι άλλο πετρέλαιο στη θάλασσα – Oil and Water don’t mix”. Θυμίζω ότι τότε ήταν ακόμη νωπή η μνήμη του Exxon Valdez, του πετρελαιοφόρου που πλήγωσε την Αλάσκα προκαλώντας ένα από τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά ατυχήματα.
Το είδος της δράσης και το μέγεθος του εγχειρήματος δεν έμοιαζε με τίποτα από όσα ξέραμε στην Ελλάδα μέχρι τότε. Η Greenpeace ήξερε όντως να ταράζει τα νερά και να τραβά την προσοχή. Η κάλυψη στα media ήταν εντυπωσιακή για περιβαλλοντικό θέμα.
Με τη συμβολική αυτή δράση, η Greenpeace παρουσιάστηκε στο ελληνικό κοινό. Είμαστε εδώ και σας θέλουμε κοντά μας. Ακολούθησαν εκατοντάδες άλλες δράσεις, όχι απλώς συμβολικές αλλά πολλές φορές ιδιαιτέρως έντονες και κυρίως αποτελεσματικές.
Να πούμε εδώ για την ιστορία, ότι το ελληνικό γραφείο της Greenpeace ήταν το πρώτο που έθεσε το θέμα της ρύπανσης της θάλασσας από πετρέλαιο, βάζοντας τις βάσεις για αντίστοιχες εκστρατείες της οργάνωσης σε άλλες περιοχές του πλανήτη και ανοίγοντας το δρόμο για να στηθεί σταδιακά η εκστρατεία για το κλίμα.
Όσο για μένα, με το που γύρισα από τον Ισθμό, πήγα κατευθείαν στα γραφεία της Greenpeace στην Αθήνα και τα έκανα σπίτι μου για πολλά χρόνια.
Ο Στέλιος Ψωμάς είναι σύμβουλος σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος και πρώην Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.