Τα νέα της ΕΔΕΥ

Μπορεί οι καιροί να φαίνεται πως δεν ευνοούν τις εξορύξεις υδρογονανθράκων (βλ.εδώ) με παρατάσεις, καθυστερήσεις κι αποχωρήσεις, ωστόσο όπως μαθαίνουμε από την ΕΔΕΥ “Κανεις δεν εγκαταλείπει τους υδρογονάνθρακες”. Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία νέα, όχι απλά δεν εγκαταλείπουμε τους υδρογονάνθρακες αλλά σχεδιάζουμε ένα ακόμα πιο εξελιγμένο μοντέλο, όπου η εξόρυξή τους θα συνδυάζεται με αιολικά πάρκα και παραγωγή υδρογόνου!
Το νέο επενδυτικό πακέτο παρουσιάστηκε στις πετρελαϊκές εταιρείες (για τους ντόπιους ιθαγενεις εδώ, ούτε λόγος) και έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον τους! Περιλαμβάνει εξόρυξη φυσικού αερίου με εγκαταστάσεις που θα λειτουργούν με ρεύμα από πλωτές ανεμογεννήτριες, το οποίο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή «μπλε» υδρογόνου και προοδευτικά για παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου από ΑΠΕ και θα κλείνει με τη μετεξέλιξη των κοιτασμάτων σε αποθήκες δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2). (περισσότερα εδώ)
Αυτό το μείγμα – εξόρυξη φυσικού αερίου & πράσινη ενέργεια λόγω ανεμογεννητριών που το βαφτίζουμε και κυκλική οικονομία λόγω υδρογόνου- θεωρείται ό,τι πιο πρωτοπόρο και μάλιστα θα είμαστε οι πρώτοι που θα το αναπτύξουμε στην περιοχή.
Σε όλο αυτό το σενάριο βέβαια παραγνωρίζουμε ότι :
➡ Τo φυσικό αέριο μπορεί να προωθείται ως καθαρότερο ορυκτό καύσιμο, μα δεν παύει να είναι ορυκτό καύσιμο, και η επιστημονική κοινότητα είναι ξεκάθαρη ότι πρέπει πάση θυσία να σταματήσουμε την εξόρυξη και καύση ορυκτών καυσίμων άμεσα εαν θέλουμε ο πλανήτης μας να παραμείνει κατοικήσιμος.
➡ Η παραγωγή υδρογόνου από ορυκτά καυσίμα στην παρούσα φάση έχει πολύ υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και είναι πολύ ακριβή. Το χάσμα μεταξύ αυτής της τρέχουσας πραγματικότητας, που σπάνια αναφέρεται από τους λάτρεις του υδρογόνου, και η προοπτική του άμεσα διαθέσιμου και προσιτού πράσινου υδρογόνου που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να φτάσουμε σε μηδενικές εκπομπές, είναι απολύτως τεράστιο, όπως διαβάζουμε σε σχετικό άρθρο της Guardian. Η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας βέβαια, προωθείται κυρίως από την πετρελαική και πυρηνική βιομηχανία, καθώς οι επιδοτήσεις που απαιτούν οι τεράστιες αυτές επενδύσεις, θα μπορούσαν να αναβάλουν για λίγο την αναπόφευκτη παρακμή του κλάδου τους.
➡ Η μετεξέλιξη των κοιτασμάτων σε αποθήκες δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα απαιτεί σταθερά πετρώματα και προκειμένου να αποφευχθούν οι δυσάρεστες συνέπειες οι ταμιευτήρες CO2 θα πρέπει να επιλέγονται μαριά από περιοχές σεισμικού κινδύνου (ΙΓΜΕ) , οπότε μάλλον δεν ταιριάζει και πολύ αυτό το σενάριο στα δικά μας οικοπεδάκια.
Η παραγωγή ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών μας και η ευθυγράμμιση με τους στόχους για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, είναι όντως η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας. Είμαστε σίγουροι όμως ότι για την αντιμετώπισή της θέλουμε να εμπιστευτούμε την πετρελαϊκή και πυρηνική βιομηχανία;

The post Τα νέα της ΕΔΕΥ appeared first on Save Greek Seas.

Κοινοποίηση:

FacebookTwitterTumblrPinterestEmail this pagePrint this page


Μπορεί επίσης να σας αρέσει...